Zadarlica spiżarnianka - wygląd, charakterystyka

Zadarlica spiżarnianka jest gatunkiem motyla z rodziny omacnicowatych. Dorosły osobnik ma mniej więcej 12 milimetrów długości i 25 milimetrów rozpiętości skrzydeł. Mają one brązowo-fioletowy kolor na zewnątrz oraz żółtoszare wnętrze. Pokryte włoskami skrzydła o różnych kolorach są podzielone również za pomocą poziomych białych linii. 

Zwalczanie zadarlicy spiżarnianki

Podstawą zwalczania tego szkodnika jest wietrzenie miejsc, w których przechowywane są produkty spożywcze suche oraz dbanie o czystość w tych miejscach. Warto również przechowywać produkty w szczelnie zamykanych naczyniach, a jeśli któryś z nich zostanie zaatakowany, natychmiast trzeba się go pozbyć i sprawdzić pozostałe. Jeśli populacja szkodników jest zbyt duża, należy dokonać dezynsekcji za pomocą specjalnych środków lub wezwać w tym celu fachowców.

Zadarlica spiżarnianka - występowanie

Jak sama nazwa wskazuje, motyl ten najlepiej czuje się w spiżarniach i magazynach, gdzie przechowywane są produkty zbożowe. Szansa na jej pojawienie się jest jeszcze większa, jeśli ziarno nie jest przechowywane w odpowiednich warunkach i dojdzie do jego zawilgocenia. Jeśli w pobliżu zauważymy motyla o takim wyglądzie, istnieje wielka szansa, że żywi się on ziarnem, które już nie nadaje się do spożycia.