Rozkruszek mączny - wygląd, charakterystyka

Rozkruszek mączny należy do grupy najbardziej popularnych roztoczy atakujących zapasy suchej żywności. Dorosły osobnik osiąga długość 0,5 - 0,7 mm. Posiada cztery pary nóg, zakończonych charakterystycznymi pazurkami. W ciągu dnia zjada ilość pożywienia siedmiokrotnie większą niż waga jego ciała. Żeruje na różnego rodzaju produktach zbożowych, zanieczyszczając je odchodami i martwymi osobnikami.

Zwalczanie Rozkruszka mącznego

By uniemożliwić rozwój rozkruszka mącznego należy przede wszystkim zadbać o odpowiedni poziom wilgotności w pomieszczeniu, w którym przechowywane są produkty. W tym celu trzeba uszczelnić wszelkie szpary i dach. Jeżeli to nie pomoże, a występowanie rozkruszków jest nadal widoczne - warto skorzystać z usług firmy zajmującej się profesjonalnymi metodami niwelowania szkodliwych owadów. Jedną z głównych metod jest fumigacja, lecz w zależności od indywidualnej sytuacji wykwalifikowani pracownicy mogą dobrać inny  sposób.

Rozkruszek mączny - występowanie

Rozkruszki mączne występują na całym świecie, spotyka się je wszędzie tam, gdzie żyją ludzie i gromadzą zapasy żywności - zboże, mąkę i inne płody rolne. Rozkruszki najlepiej czują się w klimacie wilgotnym i umiarkowanym.