Omacnica spichrzanka - wygląd i charakterystyka

Potocznie nazywana jest molem spożywczym lub kuchennym. Omacnica spichrzanka ma skrzydła o rozpiętość 1,4-1,8 cm. Przednie skrzydła mają przynasadowo kolor żółtawy, a pozostała część jest brunatnoczerwona z ciemnymi poprzecznymi paskami. Tylne skrzydła są przeświecające, szaroniebieskie. W stadium gąsienicy ma ona brązową głowę i białawe ciało.  

Zwalczania omacnica spichrzanka

W zwalczaniu omacnicy spichrzanki wykorzystuje się ogrzewanie (powyżej 50 stopni) lub oziębianie (poniżej -15 stopni) pomieszczeń. Produkty sypkie należy przesiać, natomiast w przypadku dużego zanieczyszczenia trzeba je wyrzucić. Można stosować również środki chemiczne oraz promienie podczerwieni i ultrafioletu. Najważniejsza jest jednak profilaktyka i regularna chemiczna dezynfekcja magazynów.  

Omacnica spichrzanka - występowanie

Jest powszechnym szkodnikiem występującym na całym świecie. Spotykana jest w zakładach produkujących żywność (sklepy, magazyny, młyny, piekarnie), a także w mieszkaniach. Żeruje na ziarnach zbóż, nasionach roślin, ziołach, orzechach, suszonych warzywach i owocach. Efektem tego żerowania jest występowanie w produktach lepkich nici, które zbierają w grupki sypkie produkty.