Czarnuch ryżowiec - wygląd, charakterystyka

Czarnuch ryżowiec jest niewielkim chrząszczem, którego długość nie przekracza 3 milimetrów. Jego ciało jest podłużne i ma odcień oscylujący między czerwienią a żółcią. Jego głowa jest duża, wyraźnie zaznaczona i znajdują się na niej grube czułki. Cała powierzchnia ciała ryżowca jest wyraźnie punktowana.

Zwalczanie czarnucha ryżowca

W miejscach, w których magazynowane są produkty zbożowe, powinno się dbać o odpowiednie warunki. Wysoka temperatura i wysoka wilgotność to warunki idealne dla tego rodzaju pasożytów. Jeśli zostaną zauważone, należy dokładnie wywietrzyć pomieszczenie, przejrzeć wszystkie produkty i wyprać w wysokiej temperaturze opakowania z tkanin. Jeśli populacja czarnuchów jest zbyt duża, należy zdecydować się na dezynsekcję i opryskanie zbóż środkiem, który zlikwiduje chrząszcze oraz ich larwy.

Czarnuch ryżowiec - występowanie

Czarnuchy mogą występować w najróżniejszych środowiskach, ale zawsze szukają pożywienia, a w tym wypadku najbardziej odpowiadają im produkty spożywcze, które nie zawierają zbyt dużo wody. Choć naturalnie występuje w Indiach, dotarł do Europy wraz z dostawami żywności, a przede wszystkim ryżu. To właśnie ryże, mąki i nasiona stanowią dla niego najlepszą pożywkę i tam należy go szukać.